muncso

Oroszországi építészet magyar szemüvegen keresztül. Hogy mi az a muncso? Később majd az is kiderül!

Friss topikok

Sziktivkar (Сыктывкар)

2011.11.01. 13:09 Kutya 79

Sziktivkarban két napot töltöttem október közepén egy kalandosra sikerült nyelvészeti konferencia keretein belül, melyre a feleségemet kísértem el.

A város a komi tagköztársaság fővárosa és régóta (XVI sz.) lakott település a Sziszola folyón zajló aktív halászatnak és kereskedelemnek köszönhetően. Lakosai száma jelenleg 235.000 fő körül van. A város a folyó kanyarulatát körülölelve, annak bal partján helyezkedik el. Mivel a terep erősen lejt a folyó irányába, az évszázadok során 6 teraszt alakítottak ki, melyek koncentrikusan követik a folyó vonalát. A város úthálózata is ehhez a teraszos beépítéshez alkalmazkodott, így az enyhén íves sugárutak a teraszok szélein húzódnak, míg a sugárutak lépcsőzetesen emelkednek a folyótól távolodva. Sziktivkar láthatóan sűrűbb beépítésű, mint Izsevszk, köszönhetően a régebbi múltnak, ezért kisebb mérete ellenére mégis városiasabbnak tűnt az én szememben.

Sziktivkar modernizálódása ennek ellenére elég későn indult meg. A ’30-as években épült az első lakóház, melyben vezetékes víz és csatorna volt, de a város általános csatornázása is csak a ’60-as években kezdődött meg. A lemaradást aztán hamar behozta, mostanra vasútállomással, buszpályaudvarral és reptérrel is rendelkezik. A repteret a város szélére, közvetlenül a lakóházak és a régi székesegyház mellé telepítették, ami gyalog is csak 15 perc séta a belvárosból, így minden egyes felszálló gép hatalmas robajjal borítja be a várost.

Hotelunk halljában kiállított archív fényképek tanúsága szerint a várost a múlt század elején még zömében egyemeletes, négyzet alaprajzú, sátortetős, fa- és téglaházak alkották. Mára ezekből csak néhány marad meg elszórva a városban, helyettük itt is többszintes társasházakat és magas panelházakat húztak fel.

P1170032.JPG                Régi faház
P1170137.JPG                Hasonló téglából

Az itteni lakóépületek kicsit változatosabb képet mutatnak, mint Izsevszkben. Sok épületen jelennek meg díszítőelemként a komi népművészet geometrikus formái. Még olyan panelházat is találtam, ami – kicsit bizarr módon – a régi téglaépületek architektúráját próbálja imitálni.

P1170029.JPG                Népi motívum az erkélyen...
P1170114.JPG                ...és panelházon

A város hitéletét a forradalom előtt két templom szolgálta. Egyik a város szélén állt, a másik pedig közel a város központjához, a folyóparton. A szovjetek hatalomra kerülése után, a folyóparton álló székesegyházat bezárták, majd később elbontották, azzal az indokkal, hogy a kanyarulatban a folyó alámossa az épületet és az már nem biztonságos. Nekem az az érzésem, hogy ez csak egy ürügy volt, ugyanis a Sziszola továbbra is szabályozatlanul, mindenhol a természetes medrében folyik, ráadásul a templom helyén később vidámparkot létesítettek, ami nyilván nem épült volna oda, ha olyan instabil lenne a part. A székesegyház elbontása után a városszéli templom vette át annak funkcióját, egészen 2003-ig, mikor az új székesegyházat felszentelték Sziktivkar túloldalán.

P1170128.JPG                 Az új székesegyház

Sziktivkar múltja sajnos szorosan összefonódik a Sztálini idők kegyetlen oldalával, ugyanis innen északra, nem túl messze működött több kényszermunka-tábor is, ahol az idehurcoltakkal embertelen körülmények között bányászattak kőszenet. Nekik állít emléket a szintén nemrég emelt kis kápolna a város egyik utcasarkán.

P1170041.JPG                 A munkatáborokban meghaltak emlékére

A háborús hősöknek egyébként itt is, mint minden más orosz településen, nagy tisztelettel adóznak és grandiózus emlékművet emeltek számukra is. A helyiek állítólag korábban Leninért rajongtak, annyira, hogy halála után kérvényezték, hadd vegye fel a város a nevét. Végül a névváltozás elmaradt, de egy hatalmas szobrot azért kapott Sziktivkar a főterére.

P1170011.JPG                A hősi halottak emlékére
P1170146.JPG                Pihenő katona

A város büszkeségi közé tartozik még a városi képtár, a tűzoltóság régi épülete, a városi színház és az új uszoda is, melyeket rövid látogatásom alatt csak kívülről volt lehetőségem megtekinteni.

P1160992.JPG                A komi színház
P1170060.JPG                A képtár
P1170063.JPG                A folyópart...
P1170054.JPG                ...és a vidámpark a régi székesegyház helyén
P1170071.JPG                Az első csatornázott lakóépület
P1170099.JPG                Régi téglaház...
P1170105.JPG                    ...és az azt utánzó panelház
P1170109.JPG                Kék mozaikos panel
P1170125.JPG                Új téglaházak
P1170026.JPG                 Népviseletbe öltözött nő a Zeneakadémia oldalán
P1170157.JPG                  A tűzoltóság éjjel

Szólj hozzá!

Címkék: város Sziktivkar

A bejegyzés trackback címe:

https://muncso.blog.hu/api/trackback/id/tr183344614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása